Jelita – mieszkanie licznych lokatorów
Jelita w organizmie człowieka sięgają nawet 8 metrów długości i w zależności od wielkości kosmków jelitowych, zajmują powierzchnię od 400 m² do nawet 600 m². Taki metraż to co najmniej kilka pokaźnych “mieszkań”, w których bytuje wiele rodzin bakterii stanowiących mikroflorę jelitową. Mikroflora jest obecna u człowieka od momentu narodzin i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Natomiast w trakcie naszego życia wiele czynników wpływa na ich ilość i jakość. Kluczowe znaczenie ma styl życia, dieta, antybiotykoterapia, choroby, stres. A warto podkreślić, że wiele układów w organizmie człowieka między innymi układ odpornościowy czy nerwowy ma bezpośrednie powiązanie właśnie z kondycją jelit.
Zadbaj o regularne sprzątanie
W jelitach człowieka latami mogą zalegać resztki pokarmowe, które ulegają procesom gnicia, niekorzystnie wpływając na nasze samopoczucie. Dieta bogata w żywność przetworzoną oraz oparta głównie na węglowodanach zdecydowanie nie sprzyja dobrej kondycji naszych jelit, zaśmiecając je. Poza tym mogą pojawić się również niechciani lokatorzy – pasożyty, które jeśli się zadomowią, sieją spustoszenie w całym organizmie. Błonnik pokarmowy działa jak miotełka, która “wysprząta” zalegające resztki, dlatego warto uzupełnić posiłki o produkty bogate w ten składnik. Poza tym
regularne generalne sprzątanie (4 razy w roku) w postaci zastosowania kuracji oczyszczającej pozwoli na usunięcie niepożądanych lokatorów i lepszą wchłanialność mikro i makroelementów, które są niezbędnym wyposażeniem każdego organizmu.
Wybieraj dobrych lokatorów
Szacuje się, że jelita są ‘’domem’’ ogromnej ilości bakterii sięgającej nawet 100 bilionów. Mikroflora jelitowa składa się zarówno z dobrych, złych jak i neutralnych bakterii. W zależności od kondycji organizmu, na którą wpływa wiele czynników zewnętrznych i wewnętrznych, jedne będą przeważać nad drugimi. Własny mikrobiom możemy wspierać dietą (produkty mleczne oraz kiszonki). Natomiast same jedzenie kiszonek nie wystarczy, ponieważ bakterie w nich bytujące nie przeżywają w starciu z kwasem żołądkowym, a co za tym idzie, nie trafiają do jelita, w którym mogłyby działać. Jelita są jak ogromne boisko piłkarskie, na którym wciąż rozgrywa się mecz “dobrych” i “złych” bakterii. Warto wesprzeć je w boju dobrą suplementacją. Na rynku dostępny jest szeroki wachlarz probiotyków, zatem które wybrać?
Narine – wyjątkowy bohater Twojego ‘’domu’’
W zachowaniu zdrowia naszych jelit pomoże Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine. Jest to bakteria „od człowieka dla człowieka”, ponieważ została wyizolowana ze smółki dziecka i jak się okazało, wykazała wysoką odporność na antybiotyki oraz żółć czy kwasy żołądkowe. Oznacza to, że po przyjęciu doustnym probiotyku, bakteria Narine przemieszczając się przez długi korytarz, jakim jest układ pokarmowy, potrafi przetrwać wizytę w żołądku, aby osiedlić się w jelitach i spełniać swoją dobroczynną funkcję. Ponadto, ten konkretny szczep skutecznie przykleja się do ścian jelita, co wyróżnia go na tle innych probiotyków. Liczne badania kliniczne, niczym atesty i certyfikaty podkreślają skuteczność bakterii Narine we wspieraniu organizmu w walce z patogennymi bakteriami i wirusami. Firma Narum jest jedynym producentem i dystrybutorem produktów z oryginalną bakterią Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine produkowaną w Armenii. Propaguje zdrowy styl życia, ukierunkowany na naturalne metody leczenia i profilaktykę, bez zbędnej chemii, w oparciu o surowce najwyższej jakości. Motto firmy: Nie można być mądrzejszym od natury, oznacza że, wszystkie produkty są w 100% naturalne i pochodzą z nieskażonych terenów Armenii. Odkrycie szczepu Narine w 1954 roku było niewątpliwie przełomem w dziedzinie mikrobiologii. Łącząc to bezcenne dziedzictwo z nanobiotechnologią, stworzono skuteczne produkty na miarę i potrzeby obecnych czasów, nie wykazujące skutków ubocznych – co potwierdzają setki badań klinicznych.