nieruchomoscipodlaskie.pl

Wygodna kuchnia w zasięgu możliwości

Nasz dom powinien być naszą oazą, miejscem gdzie rozwijamy nasze zainteresowania, gdzie możemy wypocząć po ciężkim dniu, zrelaksować się i po prostu mieszkać komfortowo. Niestety często jest inaczej, a droga do wymarzonego „gniazdka” bywa drogą przez mękę. Nierzadko grozi rozwodem i zawałem serca. W cyklu prezentowanych artykułów postaram się przybliżyć, jak z głową i pasją wykończyć mieszkanie czy dom, a przy tym nie zwariować. Zaczniemy nasze analizy od kuchni, która pod względem funkcjonalnym jest najtrudniejszą przestrzenią.

Czym powinniśmy się kierować planując kuchnię? Po pierwsze musimy sobie uświadomić jakie są nasze potrzeby, a jaką przestrzenią dysponujemy. Oznacza to świadome połączenie naszych wyobrażeń o kuchni z metrażem pomieszczenia, tak by kuchnia była nie tylko piękna ale wygodna i praktyczna.

Wyspa w kuchni?

Oglądając zagraniczne filmy czy prasę kolorową widzimy olbrzymie kuchnie z wyspami na środku i błyszczącymi sprzętami ze stali nierdzewnej. Jednak w naszych realiach rzadko zdarzają się mieszkania, które pozwolą na takie rozwiązania.
Przykładowo kuchnia z solidną wyspą powinna mieć wymiary min.360x360cm, a najwygodniej jak będzie miała 420x360cm. Ale pamiętajmy że każda przestrzeń jest inna i trzeba do niej podchodzić indywidualnie dlatego zawsze przyda się pomoc architekta albo dobrego stolarza. Dla ułatwienia przedstawiam tabelę która będzie pomocna przy planowaniu mebli. Warto sobie ją przejrzeć, planując budowę domu. Często inwestorzy, zwłaszcza korzystający z gotowych projektów domów są zdziwieni że po jego wybudowaniu nic im się w nim nie mieści i z wymarzonej zabudowy piekarnika w słupku zostają „nici”.
Pamiętajmy, wybierając gotowy projekt domu lub kupując mieszkanie analizujmy nie tylko powierzchnię ale przede wszystkim wymiary poszczególnych pomieszczeń. to one są wyznacznikiem ustawności danej przestrzeni. Kuchnia która ma 10mkw. w jednym przypadku może być super ustawna, w drugim niepraktyczna i niefunkcjonalna. Oczywiście praktycznie z każdej przestrzeni można zrobić piękne wnętrze ale co rusz wiąże się to z pewnymi ustępstwami
Trendy przemijają i zmieniają się, a wygoda i funkcjonalność jest ponadczasowa. Piękna kuchnia w której nie będzie miejsca na blacie, a wyciągając nagrzaną zupę z mikrofalówki, która będzie za wysoko notorycznie będziemy oblewać sobie ręce wrzątkiem, nie stanie się przysłowiowym „sercem domu”.

Dobry projekt kuchni -zasady

Pamiętajmy o kilku elementach i błędach jakie możemy popełnić przy planowaniu tegoż pomieszczenia. Po pierwsze kuchnia, nawet ta najmniejsza zawsze jest podzielona na 5 stref:
• w strefie zapasów przechowujemy produkty do gotowania i pieczenia; znajduje się w niej: lodówka z zamrażarką oraz szafki, świetnie sprawdzi się wysoka szafka, która będzie pełniła rolę spiżarni, np. cargo
• kolejna przestrzeń to strefa przechowania – znajdują się w niej sztućce, naczynia, szklanki, pojemniki, AGD, itp.; w tej strefie najlepiej sprawdzą się szuflady (z pełnym wysuwem), które zapewnią wygodny dostęp; obecnie prowadnice do szuflad są bardzo wytrzymałe i bez problemu można w nich przechowywać (oczywiście zależnie od wysokości) cała zastawę stołową. Sama tak przechowuję w swoim mieszkaniu.
• centrum stref stanowi strefa zmywania gdzie prym wiedzie zlewozmywak oraz miejsce na śmietnik i detergenty; tutaj również świetnie sprawdzą się szuflady/szuflada umieszczona pod zlewem, można też skorzystać z systemowych rozwiązań producentów – ale tu trzeba uważać. Kosze systemowe są na ogół niewielkie i moim zdaniem dużo lepiej dokupić większy pojemnik samemu oczywiście przy wcześniejszym wymierzeniu przestrzeni pod zlewem (pamiętajmy o syfonie który zabiera przestrzeń).
• czwartą strefą jest strefa przygotowania, w niej potrzebujemy największego blatu roboczego, a przechowywane w niej są podręczne sztućce, przyprawy, oleje, ocet, deski do krojenia, itp.
• ostatnia strefą jest miejsce, w „którym dzieje się magia” czyli strefa gotowania- serce domu; w niej znajduje płyta grzewcza, piekarnik, ewentualnie mikrofalówka oraz miejsce do przechowywania garnków, naczyń i blach do pieczenia, sztućców roboczych.

Teoretycznie powinniśmy w kuchni trzymać się takiej kolejności ale w praktyce marzenie większości inwestorów np. o zlewnie pod oknem albo po prostu gabaryty kuchni nie pozwalają na takie ustawienie. Ważne jednak jest by pamiętać o wielkości przestrzeni na poszczególne strefy oraz o blacie roboczym.

Ważne niuanse

Planując układ kuchni pamiętajmy o paru niuansach: płyta grzewcza w kącie ściany albo bezpośrednio przy lodówce uniemożliwi nam swobodne gotowanie. Powinniśmy odsunąć ją o min.15cm, a w wąskiej przestrzeni umieścić cargo albo szafkę na tace i blachy z piekarnika.

Płyta gazowa wg przepisów prawa budowlanego musi znajdować się min.50cm od okna. Pracownik gazowni może nie odebrać instalacji gazowej i piękną nową kuchnię trzeba będzie przerobić. Podobnie jest przy okapach. Modne jest zrównanie okapu z linia szafek górnych, ale przy płycie gazowej przepisy mówią o odległości min 75cm. Przy płycie indukcyjnej nie ma takich obostrzeń ale jest to na ogół min.60cm (producent okapu zawsze podaje sugerowaną wysokość).

Optymalna przestrzeń między dwoma rzędami szafek kuchennych to 120cm (w takiej kuchni mogą swobodnie się poruszać dwie osoby ) w małych kuchniach możemy taką przestrzeń zmniejszyć minimum do 90 cm ale to znacznie zmniejszy komfort użytkowania.
Szafki do samego sufitu powiększą przestrzeń do przechowywania a ponadto odpadnie nam kolejne miejsce do sprzątania. Często pojawia się problem krzywego sufitu który uniemożliwia wprowadzenia takiego rozwiązania, ale są na to sposoby. Można wykonać sufit podwieszany albo zastosować pod sufitem blendę która ukryje nierówności. Jeśli nie potrzebujemy miejsca do przechowywania albo mamy tak dużą kuchnię że dolne szafki załatwiają nam ten problem możemy pokusić się o całkowitą rezygnację z górnych szafek albo ciekawe delikatne rozwiązania szafek górnych np. jednego rzędu poziomych lub asymetryczne rozwiązania i przesunięcia. Jest to też zawsze ciekawe i interesujące. Odradzam za to robienie górnych szafek i zostawianie pomiędzy nimi a sufitem przestrzeni typu 10-20cm. Nie wygląda, to estetycznie i jest miejscem zbierania się kurzu.
Często inwestorzy pytają, czy można zaprojektować słupek z piekarnikiem bezpośrednio przy lodówce. Odpowiedz brzmi: tak. Obecnie piekarniki są zaizolowane i posiadają taką wentylację że nie ma z tym problemu, boczne ścianki piekarnika w zabudowie nie nagrzewają się tak, jak było to kiedyś. Pamiętać trzeba tylko, że jeśli np. przygotowujemy Święta i piekarnik chodzi „na okrągło” i jednocześnie często otwieramy drzwi lodówki ( wpada do niej rozgrzane powietrze) to lodówka zużyje wówczas więcej prądu.
Pamiętajmy umieszczenie zmywarki pod piekarnikiem w zabudowie skutkuje utratą gwarancji producenta na sprzęty.
mgr inż. arch. Anna Wrona
Absolwentka wydziału architektury i urbanistyki – od 2008 roku projektuje obiekty prywatne oraz użyteczności publicznej. Sama o sobie: – Zajmuję się kompleksową obsługą architektoniczną inwestycji począwszy od projektu budowlanego, poprzez aranżację wnętrz i nadzór autorski nad realizacją obiektu. Podczas projektowania staram się wyjść naprzeciw wymaganiom inwestorów, tak by projekty w jak najmniejszym szczególe spełniały ich wyobrażenia i potrzeby. Tak by zachwycały nie tylko formą, ale również funkcjonalnością. Jestem otwarta na nowe wyzwania i ciągle rozwijające się technologie i design.
https://www.facebook.com/wnetrza.designstudio/
tel.511565134

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *